Po delší odmlce, způsobené bohužel mým velkým pracovním vytížením, kdy mám sice témat na články plnou hlavu, ale mé ruce nestíhají vedle provozu e shopu, plést a připravovat náměty, mě přece jen dostihlo s inspirací léto a příchod prázdnin a  dovolených.

Léto miluji, je to pro mě období, kdy si večer strašně ráda sednu na zahradu a beru do ruky pletení. Nevím jak to máte vy, ale já si pletení v posledních letech beru sebou i na dovolenou, protože u něj skvěle relaxuji. Většinou musím přemýšlet nad tím, aby nezabralo v kufru moc místa a nezpůsobilo nežádoucí nadváhu zavazadla. Volím proto lehká a malá klubíčka a lehké a malé projekty :-). Při letním lenošení se mi nechce nikdy plést složité vzory a velké věci.

V minulosti u mě vedly rukavičky, nejednou jsem vzbudila zájem domorodců, kteří se chodili dívat na podivně špendlíčky ozdobenou pleteninu a 5 tenoučkých jehlic a kroutili hlavou nad tím, že v Česku lidé tohle v zimě potřebují :-).

Na poslední dovolenou jsem si vezla materiál na šátek, potřebovala jsem si otestovat klubíčka od jednoho z dodavatelů, dělám to tak běžně. Nerada nabízím materiál, o kterém nevím jak se chová v úpletu a nebo po vyprání.  A protože šátky, plédy a štoly jsou v poslední době navíc trend a je to i velmi pěkný dárek, kterým může pletařka obdarovat někoho blízkého, bude dnešní téma věnováno právě jim.

Trh nabízí spoustu krásných materiálů, které k pletení šátků doslova vybízejí. Musím tady napsat, že osobně mě oslovují spíše plédy a štoly v úplně jednoduché variantě. Takový jednoduchý  pléd dokáže krásně podtrhnout krásný materiál. A já jsem navíc  člověk posedlý tím, že oblečení mi musí ladit, důležitá je pro mě i jeho variabilita a vzájemná kombinovatelnost. Proto mám spoustu doplňků, které nosím k různým stylům oblečení.  Šátky se složitými vzory, pestrými barvami mě osobně spíše v tomto směru v ladění omezují. Ale nechci tím rozhodně napsat, že nedoporučuji takové plést :-), každý to máme jinak. Oblékáme se jinak, jinak ladíme doplňky a to co mně vadí, jiného nadchne.

A právě to je , mimo spousty dalších věcí , i to, co mě na pletení baví. Kreativita, nepřeberné množství kombinací, barev, vzorů ….To, že každá z nás i podle stejného popisu uplete a nakombinuje výrobek jinak. Pletení není prostě nuda.

 

Dnes mám ale pro Vás několik typů a popisů na šátky, plédy a štoly tak, jak je mám ráda já. Pro někoho možná budou málo barevné, málo vzorované,…ale takové je prostě moje já :-).

 

Poměrně krátkou dobu máme na shopu v nabídce příze Manos del Uruguay, nesmírně mě oslovila jejich barevnost i materiálové provedení. Samozřejmě mi to nedalo a musela jsem příze  vyzkoušet. Už na začátku mě nadchla Alegria v barvě Tannat, pestrá, ale přitom temně magická kombinace barev. A tak vznikl šáteček, upletený podle popisu Justiny  Lorkowske. Tento popis určitě mnozí znáte, pokud ne, je volně ke stažení na ravelry a to i v českém překladu. Na malý šáteček, který slouží spíše jako nákrčník vám bude stačit jedno klubíčko výše zmíněné příze Alegria. Pokud budete chtít šátek větší, prostě pleťte dál a opakujte vzor až do velikosti se kterou budete spokojeni. Kromě melírů  můžete použít třeba pruhující nebo jednobarevné materiály o podobném návinu. Z naší nabídky například příze řady Zauberball, Silk Blend Fino, Merino 400 Lace, Pitturu nebo Amitolu od Louisa Harding , Silky Lace a nebo novinku Stella od Katia.

alegria koláž

Alegria ( Manos del Uruguay – odstín Tannat )

 

Další a tentokrát velký šátek, nosím v hlavě asi 3 roky. Od doby, kdy jsem zahlédla podobný na kolínském veletrhu Handarbeit un Hobby.

I v dalších letech se zubatá varianta šátků a šál vyskytla na veletrhu několikrát, letos mi ji připomněla šála od firmy Lang a tak jsem se do toho svého šátku, který jsem nosila několik let v hlavě, konečně pustila.

Tyto „zubaté šátky“, jak jsem si je pro sebe nazvala, můžete také najít na ravelry ve spoustě variant, tady například jeden s drobnými zoubky.

Princip pletení  mého šátku není těžký. Začnete na 3 očka a jednu ze stran pletete bez přidávání, druhou postupně rozšiřujete o 1 čko v každé 2. řadě. Po určitých úsecích přidáte oček více najednou, na mém šátku jsem pletla zuby velké a přidávala vždy zhruba po 10 cm 7 ok. Takto se postupně  propletete až ke kýžené velikosti šátku. Šátek můžete plést jen hladce, to je pěkné pokud budete plést menší zoubky a tvořit je hustěji. U větších zubů, můžete například v úsecích střídat barvy a nebo dělat pruhy a nebo také různé varianty vzorů. Já na svém šátku střídala hladce pletené úseky s krajkovým vzorem. Spotřeba na můj velký šátek byla 2,5 klubíčka příze 6 karat od firmy Schoppel Wolle.

V této chvíli ji v nabídce nemáme, ale určitě během podzimní sezóny znovu naskladníme, je to krásné jemné merino s příměsí hedvábí, v jemných nebo pestřejších melírech.

zubatý koláž

6 karat od firmy Schoppel Wolle

 

Osobně miluji jako materiál i mohér nebo jemnou alpaku. A jak jsem se již zmínila, baví mě nosit plédy nebo chcete-li štoly. Tady například jedna z dvojitého mohéru. Popis na ni najdete již brzy na našem shopu v části popisy.

pléd žlutý

Na tento pléd můžete použít třeba mohérovou přízi od firmy Lang , Mohair Luxe.Pléd na obrázku je pletený z dvojité příze a spotřeba byla 6 klubíček. Pokud nechcete plést dvojitě, lze použít například Alpacu Superlight nebo Mohair Trend.

Krásně bude pléd vypadat i z tenkého merina,  Merino 400 Lace.

 

Jednu dobu jsem hodně využívala tento popis na menší šátky. Jeden takový  můj šátek se objevil i v knize paní Jaroslavy Dovcové. Šátky byly pletené z příze Laceball nebo Laceball 100 a na měnší stačilo 1 klubíčko.

jarní1

Laceball – Schoppel Wolle

 

Ráda při pletení obecně využívám i různé kombinace materiálů, třeba tento šátek je kombinací  extra silné příze a jemného mohéru. Plete se velmi jednoduše, pouze hladce, od špičky a přidáváte současně  po obou stranách, v každé 2. řadě jedno očko a pletete a pletete…..až jste s velikostí spokojení :-). „Fígl“ spočívá právě ve střídání těchto dvou odlišně silných materiálů po 2 řadách. Celý šátek je lemovaný kožešinkovou přízí, je to taková zimní varianta, ale lem není nutný.

modr zimní

 

Když nechcete plést složitý vzor, využijte jednoduše efekt příze. Šátek začněte na 3 očka, pleťte stále hladce,  na jedné straně rozšiřujte v každé druhé řadě přidáním jednoho očka a druhou stranu pleťte stále rovně. Šátek pletete od cípu a výsledný vzor příze se vám tak krásně rozloží při nošení do šikmých pruhů. Není to nic složitého, zvládne to i pletařka začátečnice a pokud dobře zvolíte přízi, jsou takto pletené šátky efektní a moc hezké.

Ze zkušenosti je ideální návin někde mezi 350-cca 500 m/100 g podle toho jak silný šátek chcete mít.

šikmý šátek

Pokud vás šátky baví a složité vzory jsou pro vás výzva, třeba na ravelry najdete stovky návodů.

Zajímavé nápady lze najít také na stránkách Katii, která ke svým kreativním přízím vydává vždy návody. Mnoho z nich je k dispozici zdarma a nejedna naše  zákaznice se s těmito návody setkala v jejich tištěné variantě a to v podobě bonusových dárečků, které přidáváme  k objednávkám :-).

Háčkovaný šátek Katia

Letní pareo / šálka nebo pléd

Pletený šátek

 

 

Ať už s pletením nebo bez něj, přeji vám krásné letní dny. Užijte si je, odpočívejte, relaxujte…….

 

 

 

 

 

 

 

 

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Jak hezky letně relaxovat 🙂

17 komentářů u „Jak hezky letně relaxovat :-)

  • 26.6.2017 (7:55)
    Trvalý odkaz

    Milá paní Linerová,
    děkuji za další zajímavý příspěvek do pletařské kavárny, kterou ráda pročítám. Dnes mi hodně „padl do noty“, protože šátek Close to you z Alegria Tannat mám připravený právě na dovolenou. Nebyla jsem si jistá, zda mi jedno klubko bude stačit – teď už to vím, šáteček bude krásný. Děkuji také za testování přízí, asi i to je důvod, že všechna klubíčka ve Vaší nabídce jsou nádherná. Přeji i Vám krásné léto s pletením.

  • 26.6.2017 (9:50)
    Trvalý odkaz

    Dobrý de, chci také moc poděkovat za skvělý a v současné době pro mě i aktuální příspěvek v podobě šátků a plédů. Musím říct, že si pletení beru vždy a všude sebou, tím spíš i na dovolenou. Vím, že jste mi říkala, že pletete i v autě při delších cestách. Zkusila jsem to loni při cestě do Chorvatska, bylo to super, i když manžel se dost divil. Musím souhlasit s tím, že je to úžasný relax, naprosto to uklidňuje i pokud máte nějaké psychické problémy a krásně se u toho sní. Co se týče pletení šátků, líbí se mi barevné přechody i střídám různé vzory, není to jednotvárné. Vaše výtvory jsou krásné určitě vyzkouším. Nenapadlo mě, že z Alegrie bude tak krásný šátek. Přemýšlím co tajně přibalím sebou na dovolenou na kterou se koncem týdne chystáme. Krásné léto a mnoho zážitků a snění s klubíčky.

  • 26.6.2017 (11:47)
    Trvalý odkaz

    Paní Jitko,
    moc děkuji za příspěvek. 1 klubíčko Alegria na šáteček opravdu stačí, je tak akorát velký na otočení kolem krku. Vyšlo mi i více těch okrajových „cípečků“ než je v popisu.
    Otestovat si materiály je podle mého názoru důležité, nerada bych nabízela něco čím si nejsem sama jistá. Někdy je to i tak, že materiál může být krásný, ale české zákaznice prostě neosloví, proto určitá selekce.

  • 26.6.2017 (11:51)
    Trvalý odkaz

    Hezký den,

    ano, občas v autě pletu,pokud nemusím řídit. Ideální jsou německé dálnice, jsou krásně rovné a jsou tam zároveň pěkně dlouhé zácpy takže na pletení času až až……:-D.
    Máte pravdu, že s pletením se krásně relaxuje, já to mám na dovolené ale tak, že jakmile si sebou vezmu ještě knihu, pletení často jde do pozadí 🙂 a čtu a čtu…..Je to asi tím, že pletení je vlastně moje práce a mysl a tělo si žádá občasný odpočinek a změnu tématu..Přesto si na dovolenou vozím klubíčka a nedá mi to se tomu trochu nevěnovat.

  • 26.6.2017 (13:58)
    Trvalý odkaz

    Dlouho jsem váhala, ale po přečtení tohoto článku mám jasno! Na dovolenou beru odkládané pletení šátku „Close to you“. Nejpozději zítra smotat přízi a hurá do světa.
    Sice nevím, zda s dětmi budu mít na relax u pletení čas, ale bez pletení či háčkování nikam nejezdím 😉

  • 26.6.2017 (14:51)
    Trvalý odkaz

    Musíte dobře zorganizovat činnost manželovi a dětem, potom můžete relaxovat :-).

  • 26.6.2017 (19:42)
    Trvalý odkaz

    Krásný letní podvečer,
    šátky a plédy jsou i pro mě čím dál zajímavější. Asi před třemi lety, kdy jsem doopravdy začala plést, jsem poprvé narazila na Ravelry a byla jsem dost překvapená z té spousty šátků a podobných doplňků. Z dřívějška jsem znala spíš pletené svetry a pak jsem o pletení tak 15 let nevěděla. Zpočátku mi přišla ta „mánie“ pletených šátků nepochopitelná, teď už jsem sama „závislá“ a šátky jsou pro mě skvělá věc. Relax je pro mě jak vymýšlení vhodné kombinace šátku a příze tak samotné pletení. Nejradši mám krásnou přízi, zajímavé barvy a jednodušší vzory (aby se to pletlo samo) a efektní výsledek. Krajkový šátek jsem pletla jen 1 a zatím se na další nechystám, nemusím ani složité vzory z vícebarevných přízí.
    Jako dárky pro dámy se mi šátky také hodí takže potěšení dvojnásobné.
    Přeju všem pohodové léto a mnoho krásných upletených šátků.
    Anna

  • 27.6.2017 (9:33)
    Trvalý odkaz

    Hezký den,

    děkuji za Váš komentář a další názor na pletení šátků .
    Budu reagovat zejména na ravelry, znám ho přes 10 let, používám ho úplně nejvíc pokud hledám hodnocení materiálů a nebo to jak nějaká příze vzoruje. Pletařsky mě osobně až tak neoslovilo, i když nápadů a námětů a to zejména na doplňky je tam celá řada, to je pravda. Ale já mám osobně ráda pletení spíše oděvní a trochu jinak pojaté než je tam. Navíc velmi nerada pletu podle anglických popisů, které jsou opisné a „nařizují“ třeba umístění značek. To mě doslova ničí :-).I když na ravelry samozřejmě nejsou jen anglické popisy.Pokud pletu podle popisu, mám raději ty schematické.

  • 8.7.2017 (21:51)
    Trvalý odkaz

    Dobrý den, jakým způsobem přidáváte u pruhovaných šátků? A jak pletete okrajová oka? Děkuji.

  • 8.7.2017 (22:48)
    Trvalý odkaz

    Dobrý den,
    pokud máte na mysli ten jednoduchý ze samovzorující příze tak je pletený celý hladce, včetně krajových ok. Přidávání jak je popsáno v textu, můžete buď na konci a nebo na začátku každé druhé řady ( co Vám půjde lépe, aby oko nebylo povolené) rozplést poslední nebo první oko.

  • 18.7.2017 (21:55)
    Trvalý odkaz

    Léto, budiž pochváleno!Jehlice , háček neodkládám ani na dovolené, naopak ,moc si jich užívám. Jen v tu dobu dávám přednost jednoduchému pletení,nebo háčkování, u kterého nemusím sledovat vzor, nebo trvale počítat oka, prostě taková monotónní činnost, která ale úúúžasně vyčistí mozek.Přeji pohodové léto všem pletařinkám.

  • 23.7.2017 (12:57)
    Trvalý odkaz

    Ano, to je přesně ono, děkuji. Už se dostávám k závěru. Podle fotky to vypadá, že Váš šátek má tvar rovnoramenného trojúhelníku, tak předpokládám, že poslední řada je uzavřena hodně volně. Je to tak? Děkuji.

  • 23.7.2017 (15:25)
    Trvalý odkaz

    Dobrý den, ano, přesně tak. Uzavřít ne úplně volně, ani moc neutáhnout :-).

  • 10.9.2017 (18:45)
    Trvalý odkaz

    Dobrý den,
    šátek je hotov. Jen má trošku zvlněné okraje, tak se chci zeptat, jestli ho nějak vypínáte a jak u toho postupujete. Děkuji.

  • 10.9.2017 (19:10)
    Trvalý odkaz

    Dobrý den,
    nevím přesně jaký z šáteků jste pletla, zvlněné okraje může způsobovat i technika pletení krajových ok.Ale hotový šátek můžete samozřejmě buď vypnout, na podložku buď pomocí vypínacích špendlíků nebo drátů a nebo, v případě jednoduchého šátku stačí i lehce napařit a přežehlit. Je to možná „barbarské“:-), ale mě osobně se to velmi osvědčilo.

Komentáře nejsou povoleny.